Sinclair ZX80 (1980)



Μετά την μέτρια (αλλά ενθαρρυντική) επιτυχία του MK-14, Ο Sinclair αποφάσισε να αναπτύξει έναν ελαφρώς πιο προηγμένο υπολογιστή. 

Το ZX-80 θεωρείται πρωτοποριακό σύστημα στους μικροϋπολογιστές. Αυτή την εποχή οι μόνοι διαθέσιμοι υπολογιστές για έρευνα ή εκπαίδευση ήταν το πλήρες πακέτο του MK-14 ή άλλα πολύ πιο ακριβά συστήματα όπως το Tandy TRS-80 ή το Commodore PET. 

Το ZX-80 εγκαινίασε την εποχή όπου οι ερασιτέχνες των ηλεκτρονικών ειδών μπορούσαν να αποκτήσουν ένα αληθινό υπολογιστή με τιμή λιγότερο από  £100, την στιγμή που ο φθηνότερος του ανταγωνισμού στοίχιζε £449. 

Τεχνικά, το ZX-80 δεν ήταν ένα επαναστατικό σύστημα αλλά είναι μάλλον το αποτέλεσμα μιας αναζήτησης της οικονομικότερης επιλογής των συστατικών, ξεκινώντας από το πληκτρολόγιο μεμβράνης, ή την RAM memory περιορισμένη στο 1kb. Το λειτουργικό σύστημα, ο συντάκτης και ο Basic μεταφραστής είναι στα 4kb της ROM. 

Ένα χαρακτηριστικό του (που το είχαν και κάποια από τα επόμενα μοντέλα της εταιρείας) ήταν ότι τις εντολές τις δεχόταν με συνδυασμούς πλήκτρων (και όχι πατώντας γράμμα-γράμμα), δεν έκανε δεκτή κάποια εντολή που δεν ήταν συντακτικά σωστή, επίσης τα συνοδευτικά βιβλία είχαν παραδείγματα χρήσης των εντολών. Το αποτέλεσμα ήταν να είναι εύκολη η συγγραφή προγραμμάτων.

Το ZX-80 συνάντησε επιτυχία με σχεδόν 70.000 μηχανές που πωλήθηκαν σε λιγότερο από ένα έτος, οδήγησε τον Sir Clive Sinclair να σχεδιάσει το διάδοχο ZX-81 και έτσι γεννήθηκε μια σημαντική εταιρείας στον χώρο των micro-computer, της Sinclair Computers Ltd.


Επεξεργαστής: NEC 780C-1 (Z80 compatible)3,25MHz
Ram: 1ΚΒ
Rom: 4KB
Κείμενο: 32 X 22
Γραφικά: 64 x 44 dots
Ηχος: -
Ι/Ο ports: Z80 Bus, tape, TV/RF video