Philips MSX 2 - NMS 8280 (1987)


Εμφανισιακά το μηχάνημα διαφέρει από τα συνηθισμένα home, αποτελείται από δύο κομμάτια, το ένα φυσικά είναι το πληκτρολόγιο και το άλλο η κεντρική μονάδα. Στην πρόσοψη υπάρχουν: διακόπτης RESET, δύο disk drives των 720 ΚΒ το καθένα (3.5'' double side και double density), κάτω από τα drive υπάρχουν 3 συρόμενα ποντεσιόμετρα (που είναι για την μίξη audio και video σήματος από εξωτερικές πηγές, καθώς και το digitize level) και ο διακόπτης ON/OFF. Στην δεξιά πλευρά υπάρχουν δύο υποδοχές για cartridges, κάτι συνηθισμένο για MSX σύστημα.

Ο NMS στο πίσω μέρος έχει αρκετές θύρες. Μια παράλληλη centronics θύρα για εκτυπωτή, θύρα σύνδεση για το πληκτρολόγιο, μια scart έξοδο, δύο θύρες για joystick στις οποίες μπαίνει και το ποντίκι, είσοδος για κασετόφωνο, μια RF για την TV και κάποιες «περίεργες» θύρες που θυμίζουν ενισχυτή παρά υπολογιστή...... Eίναι μια έξοδος σήματος video και δύο έξοδοι stereo audio, ενώ υπάρχουν και ίδιες είσοδοι. Κάτι που λείπει από τον NMS είναι η RS232 αλλά υπάρχει σε cartridge.

O NMS δουλεύει με τον Z80A στα 3,5MHz, ενώ υπάρχουν και οι απαραίτητοι co-processors, που είναι ο 9938 για το video processing και ο S3527, που είναι συμβατός με το τσιπάκι ήχου AY-3-8910 των MSX1. Μ' αυτά ο 8280 μπορεί να δώσει στην οθόνη 512x212 pixels, 16 χρώματα με 512 δυνατές αποχρώσεις (σε high resolution), και 256x192 pixels, 16 χρώματα με 256 δυνατές αποχρώσεις (σε low resolution).

Οσο για την RAM, εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για τον σκοπό του μηχανήματος! Εχει 512Kb, εκ των οποίων 128Kb για τον χρήστη και 128Kb για video RAM.

Στην μητρική πλακέτα του φιλοξενεί ρολόι (πραγματικού χρόνου) και μπαταρία καδμίου, για να κρατά την ημερομηνία, ώρα και έναν κωδικό ασφαλείας για να «ξεκλειδώνει» τον υπολογιστή (αν θέλει ο χρήστης).

Η γλώσσα που φιλοξενεί ο 8280 είναι βελτιωμένη έκδοση της MSX Basic των MSX1, ενώ το DOS είναι το MSX-DOS που κατασκεύασε η Microsoft. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Basic των MSX2 είναι 10 φορές ταχύτερη της MSX1, και έχει δυνατότητες animation!!!

Το DIGITIZER
Στην standard configuration του μηχανήματος συμπεριλαμβάνεται το απαραίτητο ποντίκι, το digitizer που είναι ενσωματωμένο, καθώς και ένα πρόγραμμα designer που εκμεταλλεύεται το digitizer. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συνδέσετε το video στον 8280 και να αφήσετε το ταλέντο και την φαντασία να δουλέψουν!

Η δουλειά που κάνει το digitizer είναι να παίρνει μια εικόνα, που μπορεί να προέρχεται από video ή κάμερα, και αφού την ψηφιοποιήσει, να την αναπαράγει στην οθόνη του υπολογιστή. Ο χρήστης μπορεί να δουλέψει πάνω στην ψηφιοποιημένη εικόνα, και να την σώσει μετά με την νέα της μορφή σε βιντεοκασέτα. Μπορεί ο χρήστης να δει μια ολόκληρη ταινία digitized. Το εκπληκτικό είναι ότι η ταχύτητα είναι ελάχιστα μικρότερη από την πραγματική. Μια άλλη δυνατότητα είναι να φορτώσει μια digitized οθόνη, να καθαρίσει ένα κομμάτι (ή κομμάτια), και μέσα σε αυτό (ή αυτά) να προβάλει ζωντανές εικόνες από video, κάμερα κ.τ.λ. 

Ο NMS έχει και δυνατότητα υποτίτλισης ταινιών. Μπορεί δηλαδή ο χρήστης να πάρει ένα καρέ από ταινία, να του προσθέσει υπότιτλους και να το σώσει σε βιντεοκασέτα (όχι σε digitized μορφή), και μετά να συνεχίσει στο επόμενο καρέ...
Ποιος είπε λοιπόν ότι το video edit, είναι προνόμιο μόνο των σύγχρονων PC?


Επεξεργαστής: Z80A, 3,5MHz
Συνεπεξεργαστής:Yamaha YM9938
Ram: 256 KB
Rom: 64 KB
Κείμενο: 80×24, 40×24, 32×24
Γραφικά: 512×212, 256×212
Ηχος: 3 sound channels, one noise channel
Ι/Ο ports: RF-output, CVBS monitor, luminance video output connector, tulip (RCA) connector audio output, SCART audio/video-output using RGB, data recorder, Centronics compatible Parallel port for a printer, detachable keyboard connector, 2 joysticks, 2 cartridge slots