Jupiter Cantab Jupiter Ace (1983)


Ο Jupiter ACE του 1983, μοιάζει με Sinclair ZX 81 που έχει πληκτρολόγιο Spectrum. Οι σχεδιαστές αυτού του υπολογιστή, O Richard Altwasser και Steven Vickers, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του Sinclair Spectrum (και οι δύο ήταν ερευνητές, και εξωτερικοί συνεργάτες της Sinclair).
(Ο Steve Vickers έγραψε το ZX Spectrum manual) 

Ο ACE είναι παρόμοιος με τον ZX81, αλλά έχει κάποια extra χαρακτηριστικά: έχει user port (γενική θύρα επέκτασης, όχι μόνο μνήμης όπως ο ΖΧ81), και μπορεί να παραγάγει ήχο (Ο ZX81 δεν έχει ήχο). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει RAM expansion κάρτα, που είναι προορισμένη για τον ZX81 μικρότερη από 64 KB μέσω ενός μικρού προσαρμοστή. 

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι η γλώσσα του: αντί της BASIC, χρησιμοποιούσε την γλώσσα FORTH (όπως το Hector HRX).

Της FORTH τα πλεονεκτήματα είναι, ότι είναι κατανοητή, μικρή, διαλογική και γρήγορη. Η φιλοσοφία του προγραμματισμού είναι γύρω από το γράψιμο των διαδικασιών που λειτουργούν στα αντικείμενα στο FIFO stack (First In First Out, ουρά), και δεν είναι τόσο διαισθητική όπως η BASIC (δεν είναι «κοντά» στον προφορικό λόγο όπως η Basic). H FORTH ήταν τρεις έως δέκα φορές γρηγορότερη από την BASIC αλλά δεν ήταν εύκολη στην εκμάθηση.

Αυτός ο υπολογιστής δεν πέτυχε σημαντική εμπορική επιτυχία, και αυτό οφείλεται στη σχετικά «σκοτεινή» γλώσσα του. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πολύ καλά συλλεκτικά κομμάτια. 

Επεξεργαστής: Zilog Z80A 3,25MHz
Ram: 3 KB Έως 51 ΚΒ
Rom: 8 ΚΒ
Κείμενο: 32 x 25
Γραφικά: 64 x 48
Ηχος: Internal beeper
Ι/Ο ports:  UHF TV out, User Port, Tape interface (1500 baud), Z80 Bus