Sinclair ZX Spectrum +3 (1987)

Ο υπολογιστής ZX Spectrum+3 είναι στην πραγματικότητα ένας Spectrum 128K και αποτελεί το τελευταίο μοντέλο Sinclair Spectrum που κατασκευάστηκε από την Amstrad (η εταιρεία Sinclair είχε πουλήσει τα δικαιώματα το 1986 στην Amstrad).

Κατασκευάστηκε το 1987 και παρατηρώντας το μηχάνημα, έμοιαζε με τον ZX Spectrum+2, αλλά η πιο εμφανής διαφορά ήταν η αντικατάσταση του κασετοφώνου με ένα floppy disk drive 3", κάτι που πρόσφερε και ταχύτητα αλλά και ευχρηστία σε σχέση με τις κασέτες.

Το motherboard του, όπως επίσης και το bus αλλά και περιεχόμενο των ROM επανασχεδιάστηκαν σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα Spectrum, προσφέροντας αρκετά επιπλέον πλεονεκτήματα.

Επίσης είχε πλήρη συμβατότητα με την Basic των Spectrum 48K ή και του Spectrum +. Αυτό γινόταν επιλέγοντας από το αρχικό μενού την 48 BASIC και ο Spectrum+3 συμπεριφερόταν σαν να είχαμε έναν Spectrum 48K ή Spectrum+.

Το χρώμα του ήταν μαύρο που σε συνδυασμό με το ωραίο full-stroke πληκτρολόγιο και το κόκκινο λαμπάκι του disk drive, τον έκανε να ξεχωρίζει με την ωραία του εμφάνιση.

Γενικά, είναι το "καλύτερο" και γρηγορότερο μοντέλο από όλα τα προηγούμενα μοντέλα Spectrum της εταιρείας Sinclair, αφού είχε 128KB RAM, 64 KB ROM, full-stroke πληκτρολόγιο, ενσωματωμένο disk drive 3", RAM Disk (64 KB "εικονικού drive" στη μνήμη RAM), +3 Basic (μια βελτιωμένη 128Κ Basic) και πολλές θύρες, αλλά και υποστήριξη πολλών περιφερειακών π.χ. ZX Printer, ZX Ιnterface 1, ZX Interface 2, ZX Microdrive, Kempston joystick interface, Cassette units κτλ, επίσης μπορούσε να τρέξει CP/M, αλλά είχε και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό συμβατότητας σε software των παλαιότερων μοντέλων spectrum που αυτό μεταφράζονταν άμεσα σε πολλούς διαθέσιμους τίτλους.

Επεξεργαστής:  Z80A στα 3.5469 Mhz
RAM: 128 KB
ROM: 64 KB
TEXT MODES: 32 x 24
GRAPHIC MODES: 256 x 192
Χρώματα: 8 με δύο tones το καθένα (normal and bright)
Ήχος: 3 channels, 8 octaves (Yamaha AY-3-8912)
I/O PORTS: UHF PAL TV port, Serial interface (RS232) port, Parallel Printer port (8 bit), Auxiliary interface port, RGB Monitor (and PERITEL TV) port, MIDI output port, Two Joystick ports, Audio Out/Cassette port, Second Disk Drive port, Expansion I/O port (full Z80 bus)
Μέσο αποθήκευσης: 3'' Hitachi Floppy Disk Drive, single sided (40 track, 9 sector, 512 bytes/sector), CP/M compatible structure Volatile RAM Drive