Commodore VIC20 (1981)



Το VIC-20 ήταν μια "Home" έκδοση Σειράς PET (χρησιμοποιώντας τον ίδιο μικροεπεξεργαστή και την ίδια BASIC)  ήταν ο πρώτος υπολογιστής με πωλήσεις περισσότερες από ένα εκατομμύριο μονάδες. Αφού παρουσιάστηκε ως MicroPET στην έκθεση Computer Electronics Show το 1980, έγινε αργότερα γνωστό ως VIC-20. Η ονομασία VIC παραπέμπει στο VIC-I (Video Interface Chip) τσίπ για γραφικά και ήχο. Δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε προφανής λογική πίσω από τη χρήση του αριθμού 20, εκτός από το γεγονός ότι ήταν κοντά στους 22 χαρακτήρες ανά γραμμή και σε συνδυασμό με την RAM και ROM μνήμη (5 KB RAM + 16 KB ROM), ή το σύνολο 8 KB της Basic, 8 KB πυρήνα και 4 KB χάρτη χαρακτήρων...

Όσον αφορά το όνομα, ο Michael Tomczyk, (διευθυντής του VIC προγράμματος) είπε: 
«VIC από το VIC-I και μετά 20». Όταν ρώτησε ο Jack Tramiel (πρόεδρος της Commodore), « γιατί 20;» Απάντησα:  «επειδή το VIC ήταν "άτσαλο" όπως ένα φορτηγό, δίπλα μου άρεσε το 20 που είναι ένας φιλικός αριθμός, δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε τεχνικό χαρακτηριστικό γνώρισμα. Αυτό ηχεί λίγο παράξενα, αλλά κάναμε πολλά πράγματα από ένστικτο εκείνες τις ημέρες».

Το VIC-20 σχεδιάστηκε από τον Bob Yannes ο οποίος δημιούργησε επίσης το SID τσιπ για τον C64. (Αργότερα πήγε στην Ensoniq και σχεδίαζε synthesizers!!!)

Το τηλεοπτικό τσιπ διεπαφών (VIC), είναι ένα από τα σημαντικότερα τσιπ πυριτίου στον VIC-20 microcomputer, αμέσως μετά από τον 6502A μικροεπεξεργαστή. Το VIC ήταν ειδικά κατασκευασμένο σαν ένα εισόδου-εξόδου (I/O) τσίπ, πρώτιστα για την παραγωγή του τηλεοπτικού σήματος. Προορίστηκε αρχικά να πωληθεί σε άλλους κατασκευαστές για τη χρήση στις "μηχανές" παιχνιδιών. Η ζήτηση για το τσιπ ήταν χαμηλή, και έτσι Commodore αποφάσισε να κάνει τον υπολογιστή VIC-20, για να αποζημιωθεί για τις απώλειές της.

Το VIC-20 προωθήθηκε αρχικά στην Ιαπωνία στα τέλη του 1980 (κάτω από το όνομα VIC-1001) με ένα Ιαπωνικό σύνολο χαρακτήρων "Katakana". Στην συνέχεια προωθήθηκε στη Βόρεια Αμερική το Μάιο του 1981. Αν και αυτές είναι οι επίσημες ημερομηνίες, διάφορα πρωτότυπα Commodore VIC-20 ήταν σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες διαθέσιμα στα τέλη  του 1979.

Στην Γερμανία είχε τ' όνομα VC-20, γιατί στην Γερμανική γλώσσα το VIC είναι "απρεπής" λέξη....

Χάρις στη ζωηρόχρωμη γραφική παράσταση και το χαμηλό κόστος, το VIC-20 ήταν μια άμεση επιτυχία. Στην αιχμή του, η γραμμή παραγωγής είχε περισσότερες από  9000 μονάδες την ημέρα.  Ήταν ο πρώτος υπολογιστής με χρώματα που έσπασε το κάτω φράγμα των $300 (USA).


Επεξεργαστής: 6502A 1Mhz
Συνεπεξεργαστης: VIC-I (6560) for sound and graphics.
Ram: 5 έως 32ΚΒ
Rom: 16KB
Κείμενο: 23 Χ 22
Γραφικά: 184 x 176
Ηχος: 3 voices / 3 octaves
Ι/Ο ports: 1 joystick port, 1 user port, 1 serial port, 1 cartrige port, Composite video output, tape interface